Gefascineerd door de krullen ben ik begonnen met de fok van Curly miniatuurpaarden. November 2010 heeft het Curly gen toegeslagen.

.

In maart 2010 is Bailey geboren, een Amerikaanse miniatuur hengst. Bij de geboorte was hij erg gekruld, maar okť dat is niet vreemd. Maar tot 5 maanden oud hield hij zijn krullen en begon ik met het lezen over de Curly.

.

Door contact met andere mensen over Curly's (en dat zijn er niet veel), begon ik te begrijpen, dat ik misschien een heel speciaal veulen had gefokt.

.

En na verder uitpluizen op internet begreep ik, dat er ong. 20 miniatuur paardjes op deze aarde rondlopen die op internet bekend zijn.

 
Via iemand heb ik het haar van Bailey laten testen en hij bleek hypoallergeen. Wel zijn de meeste krullen verdwenen bij hem, dat vind ik erg jammer. Ik zou graag een Curly miniatuur willen bezitten met krullen, maar dat is de toekomst. Eerst moet Bailey maar eens volwassen worden en dan zien we verder.
 

Bailey is op deze foto geschoren omdat hij meedeed aan een show. We laten zijn haar nu weer groeien en hopen dat hij weer wat krullen terug krijgt .

 
Wat ik zo fascinerend vind over de Curly is dat ze hypoallergeen zijn . Dat betekent dat mensen, die allergisch zijn voor paarden zich bij Curly's veel beter voelen. Je hebt verschillende allergieŽn (benauwdheid, ogen die jeuken en branden, of overmatig niezen). Er zijn Curly's met krullen, maar er bestaan ook Curly's met "Waiving" of met "Straight hair".

Dus als je een paard met krullen niet helemaal geweldig vindt, kun je ook een Curly kiezen die recht haar heeft . Mocht U eens willen weten hoe een Curly voelt of hoe U zichzelf voelt bij een Curly, dan bent U altijd welkom . Ons Curly hengstje Bailey is getest bij iemand die heel allergisch is en erg benauwd wordt bij het aanraken van een paard of pony. Bij deze test gebeurde er niks en kon zij zelfs gewoon ruiken aan het haar en werd er niet benauwd van. Laat u verrassen door het Curly paard en kom eens langs .

 
Wat is een (paarden)allergie?  
In de afgelopen 20 jaar is het aantal mensen met een allergie in Nederland met honderd procent gestegen. Hoe dat komt is niet helemaal duidelijk, maar inmiddels is 25% van de Nederlanders gevoelig voor allergene stoffen en heeft 1 op de 3 kinderen wel een vorm van allergie.
Mensen kunnen op allerlei manieren in contact komen met allergenen, stoffen die een allergische reactie opwekken. De groep allergenen die het meeste problemen veroorzaakt is de groep van inhalatie-allergenen.
De in de lucht dwarrelende allergenen worden ingeademd, komen in contact met de slijmvliezen van de luchtwegen en worden in de bloedbaan opgenomen. Daar binden ze zich aan antistoffen en er ontstaat een allergische reactie. De symptomen kunnen variŽren van jeukende of rode ogen, een loopneus, niesbuien, astmatische bronchitis tot echt gevaarlijke aanvallen van benauwdheid. Paardenallergenen zijn inhalatie-allergenen. Ze zijn heel klein, plakkerig en licht van gewicht en zitten niet in de haren, maar vooral in de

huidschilfers van het paard. Echter ook in het speeksel en in de urine.
 

Bron: www.curlyhorses.nl

Curly Horses zijn hypo-allergeen.

Dit is vastgesteld in praktijktesten met vele duizenden mensen die allergisch zijn voor paarden. Hypo-allergeen betekent dat mensen met een allergie voor paarden niet of nauwelijks allergisch reageren op de vacht van een Curly. Maar hoe kan dit dan, vraag je je misschien af.
Alle paarden en dus ook Curly Horses, hebben huidsschilfers. Een niet-allergeen paard bestaat dus niet. Echter het blijkt dat Curly Horses een ander type huidschilfers hebben dan 'normale' paarden. Doordat deze huidschilders een andere samenstelling hebben veroorzaken ze geen of weinig allergische reacties bij allergische mensen. Dit is wetenschappelijk onderzocht en vastgesteld door de Universiteit van Aken (Duitsland).
De belangrijkste uitkomst van het onderzoek was:
- Curlies haben nicht nur weniger allergene Proteine in ihren Schuppen, sondern diese sind auch qualitativ anders zusammengesetzt.
(Curlies hebben niet alleen weinig allergene eiwitten in hun huidschilfers, deze zijn ook nog eens kwalitatief anders samengesteld.)

Ook is bekend dat de vacht van een Curly meer olie bevat dan bij andere rassen bekend is. Mogelijk dat dit ook bijdraagt in het verminderen van de allergische reactie. Er zijn nog veel vraagtekens rondom de Curly vacht en bijkomende hypo-allergeniteit. Zo bestaan er ook gladharige Curly Horses die hypo-allergeen zijn. Er lopen nog onderzoeken naar de specifieke kenmerken van Curly Horses en hopelijk wordt er in de toekomst meer bekend hierover.

 Bron: www.curlyhorses.nl

 

 
 

"Jacardi Miniatuur Curly's, speciaal voor mensen, die allergisch zijn voor paarden......"

 
 

  © copyright Jacardi Miniatuur Curly's